وافل دوطرفه

سیستم سقف کهن پیشه ، پس از چندین سال تحقیق و بررسی نیازهای فنی و اقتصادی جامعه عمــرانی و آنالیـــز سقف­های متعارف موجود و با در نظر گرفتن قوانین آیین نامه ­های ساختمان پا به عرصه ساخت و ساز کشور نهاده است. در واقع این نوع سقف مدرن سازی روشهای متداول در حــال اجرا می­باشد، که بدون برهم زدن ابزار و روشهای موجود و تحمیل هزینه های سنگین با اصلاح الگوی مصرف مصالح و روش اجرا از دفن مصالح گران مانند تیرآهن، میلگرد، بتن، سفال، پلی استایرن(فوم) و پرت مصالح و منابع ملی جلوگیری می­کند.
علاوه بر آن با استفاده از سیستم وافل دوطرفه کهن پیشه می توان دهانه های بلند تا ۱۵ متر را اجرانمود که گامی بزرگ در پیشبرد اهداف معماری پروژه ها محسوب می شود.

معرفی سیستم سقف کهن پیشه (شرکت کهن پیشه)

سیستم سقف کهن پیشه ، پس از چندین سال تحقیق و بررسی نیازهای فنی و اقتصادی جامعه عمــرانی و آنالیـــز سقف­های متعارف موجود و با در نظر گرفتن قوانین آیین نامه ­های ساختمان پا به عرصه ساخت و ساز کشور نهاده است. در واقع این نوع سقف مدرن سازی روشهای متداول در حـــال اجرا می­باشد، که بدون برهم زدن ابزار و روشهای موجود و تحمیل هزینه های سنگین با اصلاح الگوی مصرف مصالح و  روش اجرا از دفن مصالح گران مانند تیرآهن، میلگرد، بتن، سفال، پلی استایرن(فوم) و پرت مصالح و منابع ملی جلوگیری می­کند.

عیوب سقف های تیرچه بلوک     

 ۱- عدم امکان نظارت بر نحوه ی ساخت تیرچه و شیوه ی میلگرد گذاری داخل آن به دلیل پیش ساخته بودن آن در سیستم سنتی در حالی که در سیستم کهن پیشه به دلیل درجا بودن کار امکان نظارت نیز بالا می بشد..
۲- انجام جوشکاری در سقف که علاوه بر تحمیل هزینه باعث از دست رفتن جان میلگرد تیرچه و در نتیجه غیر اصولی بودن آن میگردد در حالی که در سیستم کهن پیشه جوشاری به طور کلی از سقف حذف میگردد و تمام اتصالات با سیم صورت میپذیرد..
۳- عدم یکپارچگی بتن تیرچه با بتن سقف بر خلاف محاسبات انجام شده که در سیستم تیرچه در جای کهن پیشه این معایب رفع گردیده است.

۴- آتش زا بودن بلوک های پلی استایرن و خطرات جانی و مالی مربوطه و اثرات زیان بار استفاده از آن که در سیستم جدید کهن پیشه این ایرادات به طور کامل حل گردیده است.

۵- عدم مقاومت کافی برای تحمل بارهای حین اجرا که باعث بروز خطرات برای کارگران در حال کار می گردددر حالی که در سیستم تیرچه در جای کهن پیشه بلوک ها مقاومت کافی را برای تحمل بارهای حین اجرا دارا می باشند.
۶- نیاز به تخریب قسمت های ابتدایی و انتهایی تیرچه که علاوه بر زمان بر بودن در اکثر موارد به طور اصولی انجام نمی شود و اکثرا درگیری لازم بین تیرچه و تیر ایجاد نمیگردد در حالی که در سیستم کهن پیشه بتن تیرچه به صورت یکپارچه ریخته می شود.

۷- در زمان جایگذاری تیرچه، آرایش و فاصله خاموت ها از بین رفته و اصلاح آن مستلزم صرف هزینه و زمان می باشد

۸- نرم بودن و شکنندگی بلوک های استایرنی باعث فرو رفتن میلگردهای فوقانی سقف در داخل آن شده و عملا هیچگاه کاور مناسب در این میلگرد ها رعایت نمیشود.

۹- لغزش بلوک های پلی استایرن حین بتن ریزی باعث تغییرات در عرض تیرچه و تای بیم (ژوئن) می گردد.

عدم رعایت عرض تای­بیم(شناژ مخفی)

قطع بتن در تای­بیم(ژوئن)

۱۰-  در هنگام برش کاری بلوک های استایرنی ه های آن بر روی سقف پخش گردیده و تمیز کردن محل تیرها و تیرچه ها در این گونه موارد دشوار و پر هزینه است در حالی که در سستم تیرچه درجای کهن پیشه اینگونه معایب وجود ندارد..
۱۱- دفن بلوک در بتن هدر دادن سرمایه ملی و آسیب رساندن به محیط زیست است در حالی که در سیستم کهن پیشه قالب ها قابلیت حداقل ۷۰ بار بازو بست را دارند.
۱۲- امکان شکستگی تیرچه در حین حمل و نقل و هزینه های ناشی از آن از دیگر سربارهای مالی تحمیل شده به کارفرما می باشد در حالی که در سیستم کهن پیشه تمامی تیرچه ها یا درجا و روی سقف ایجاد می شوند یا از خرپاهای بدون بتن استفاده میگردد.

۱۳- عدم امکان کنترل میلگرد برشی سقف در طول دهانه باعث مصرف حداقل یک تا دو کیلو گرم میلگرد اضافی در سقف می گردد در حالی که در سیستم تیرچه در جا به دلیل امکان کنترل فواصل سنجاق های برشی این اضافه مصرف میلگرد حذف می گردد.

۱۴- پرت بتن در اکثر موارد بهدلیل شکستگی و یا درز بین بلوک ها باعث تحمیل هزینه های اضافی از بابت خرید بتن به کارفرما میگردد. که در این سیستم به دلیل چفت بست کاملا قالب ها و عدم امکان نفوذ بتن به خارج از سطح قالب این هزینه نیز حذف می گردد.

۱۵- اتصال بتن پاشنه تیرچه با بتن جان به دلیل اتصال سرد به درستی انجام نمی گیرد
۱۶- آتش سوزی بلوک های پلی استایرن حتی از نوع کند سوز آن بسیار غیر قابل کنترل است، علاوه بر آنکه سرعت انتشار آتش بالا است انتشار گاز های سمی و دود زا نیز بسیار خطر ناک است، بلوک های پلی استایرن در واقع آتش پنهانی است که هر لحظه باید نگران افروخته شدن آن بود.

انگیزه ساخت قالب کهن پیشه

هدف اصلی و معرفی محصول :

قالب های سقفی سیستم تیرچه در جای کهن پیشه جهت اجرای سریع ، ایمن و اصولی سقفی های بتنی مطابق با نولوژی روز دنیا و اصول اجرای بومی به بازار عرضه گردیدند و ارتفاعات متنوع قالب باعث گردیده است تا دهانه های بالای ۱۵ متر بدون تیر و ستون قابل اجرا باشد و این در حالی است که هزینه های این سیستم حداقل ۳۰% نسبت به سیستم تیرچه بلوک و حداقل ۴۰% نسبت به سیستم های دال بتنی حبابی پایین تر می باشد . این محصول در ارتفاع های ۴۰ و ۳۵ و ۳۰ و ۲۵ سانتی متر و در آکس بندی ۵۰ و ۶۰ و ۷۰ سانتی متری ما بین تیرچه ها و طول های ۱۰ و ۵۰ سانتی متری قالب تولید و عرضه با بازار می باشد و به دو صورت وافل یک و دوطرفه قابل اجرا بوده و دهانه های بالای ۱۵ متر را احراز می نماید. قالب ها بدون نیاز به روغن کاری قابلیت حداقل ۷۰ بار بازوبست را دارا می باشند ، ضمنا در این سیستم به هیچ عنوان نیاز به تیرچه های پیش ساخته نیست و عملا جوشکاری کلا از سقف حذف می شود و تمامی آرماتور های برشی به صورت سنجاق قابل مونتاژ است البته بدیهی است در این سیستم می توان از تیرچه های صنعتی پیش ساخته بدون بتن (خرپا ) نیز استفاده کرد .

جزییات اجرای سقف در اسکلت فلزی و بتنی

 شکل و نمونه قالب:

قالب سقف از جنس پلاستیک کامپوزیت تهیه شده که بسیار سبک است . این محصول در ارتفاع های ۴۰ و ۳۵ و ۳۰ و ۲۵ سانتی متر و در آکس بندی ۵۰ و ۶۰ و ۷۰ سانتی متری ما بین تیرچه ها و طول های ۱۰ و ۵۰ سانتی متری قالب تولید و عرضه با بازار می باشد و به دو صورت وافل یک و دوطرفه قابل اجرا بوده و دهانه های بالای ۱۵ متر را احراز می نماید. قالب ها بدون نیاز به روغن کاری قابلیت حداقل ۷۰ بار بازوبست را دارا می باشند ،

 روشهای زیرسازی سقف:

زیر سازی این نوع سقف تقریبا شبیه سقف های تیرچه بلوک بوده و می توان با لوازم معمول موجود در کارگاههای ساختمانی از قبیل: چوب و چهار تراش، قوطی فلزی، لوله داربست و لوازم مشابه دیگر استفاده کرد.

اجرای درجای تیرچه:

به دلیل طراحی خاص قالب، تیرچه به صورت درجا اجرا می گردد. با این روش تمامی مشکلات ساخت تیرچه و حمل آن نیز حذف می­شود. با توجه به عدم محدودیت در طراحی تیرچه، با این روش می توان تیرچه های دوبل را حذف کرد که این امر سبب می­شود به دلیل کاهش وزن بتن، وزن سقف تا ۷۰کیلوگرم بر متر مربع کاهش یابد.

درصورت نیاز به افزایش جان تیرچه به بیشتر از ۱۲ سانتی متر در سقف کهن پیشه می توان با استفاده از قوطی با سایز دلخواه و ضخامت ۳ سانتی متر این مقدار را در چیدمان اضافه کرد.

از محاسن دیگر اجرای تیرچه درجا، عدم نیاز به جابجایی خاموت در تیرهای اصلی هنگام بستن آرماتور تیرچه است. در اجرای تیرچه درجا پیوستگی بتن و صلبیت سقف به خوبی رعایت می­گردد که این امر موجب کاهش لرزش سقف در زمان بهره برداری می­گردد. همچنین می توان نظارت و کنترل دقیق برسایز آرماتور و آرایش آن تا زمان قبل از بتن ریزی انجام گیرد.

اجرای تیرچه درجا با استفاده از خرپای آماده

اجرای تیرچه درجا با حذف خرپا

عدم نیاز به جابجایی خاموت ها هنگام اجرای تیرچه درجا

عدم نیاز به جابجایی خاموت ها هنگام اجرای تیرچه درجا

چیدمان قالب:

سقف کهن پیشه در انواع اسکلت های بتنی و فلزی قابل استفاده است، همچنین می توان با تغییر نحوه مونتاژ قالب، سقف را به صورت دال یک یا دوطرفه اجرا کرد. نکته ایی که لازم است عنوان شود این است که قالب ها با توجه به دهانه های مختلف یک بار به وسیله پیچ و مهره و یا سیم تا سایز مورد نظر مونتاژ می گردد و در انتهای قالب، قطعه ایی به صورت درپوش بسته می شود، و در زمان جدا سازی قالب یا حمل آن دیگر نیاز به باز کردن پیچ و مهره ها نمی باشد و در ادامه کار قالب به صورت یک پارچه در طول های مختلف قابل حمل است.

در این روش جان تیرچه ها و تای بیم(شناژ مخفی) ها به صورت دقیق اجرا می گردد و دیگر نگرانی از کنترل جان در این سقف وجود ندارد. همچنین به دلیل استحکام قالب، عبور و مرور بر روی آن به آسانی انجام میگیرد. این قالب جهت جداسازی نیاز به چرب کردن ندارد و به دلیل جنس آن می توان تا زمان باز کردن قالب از عمل آوری بتن اطمینان حاصل کرد.

اجرای دال دوطرفه

امکان عبور تاسیسات از داخل سقف:
با توجه به شکل سقف(دال موجَوَّف) می­توان از فضای موجود در زیر سقف با رعایت مباحث آیین نامه ایی محل هایی برای عبور تاسیسات در نظر گرفت. عبور تاسیسات از داخل یا زیر سقف باعث سبک شدن وزن کف سازی و در نتیجه بار مرده خواهد شد، همچنین می توان به افزایش ارتفاع مفید سقف و نیز تعمیرات راحت تاسیسات در زمان بهره برداری اشاره کرد.

نمای زیر سقف:

نمای زیر سقف کاملا اکسپوز می­باشد و می توان از این نما در سقف پارکینگ ها و مشاعات، بدون نیاز به نازک کاری بهره برداری کرد. همچنین با توجه به ممنوعیت استفاده از بلوک های پلی استایرن در سقف پارکینگ­ها، مدارس و … ، سقف کهن پیشه هم از نظر کیفیت اجرا و هم از نظر هزینه کمتر، بهترین جایگزین خواهد بود.

مزایای قالبهای سقفی وافل یک و دوطرفه

۱-کاهش قابل ملاحظه هزینه های اجرایی

۲-بتن اکسپوز(نمادار)جهت کاهش هزینه های زیبا سازی در پارکینگ ها و سالن اجتماعات

۳-اجرای سریع و راحت به دلیل سبک بودن و تکنولوژی بالای اجرا و نصب آسان طبق استانداردهای جهانی

۴-ماندگاری بالا نسبت به سایر قالب های موجود

۵-عدم تغییر شکل در استفاده های مکرر

۶-امکان بازیافت مواد اولیه قالب ها پس از اتمام پروژه

۷-عدم نفوذشیره بتن

۸-سقف به شکل تیرچه درجا ، بدون بلوک سقفی اجرا شده و بتن ریزی سقف و تیرچه بصورت یکپارچه خواهد بود.

۹-سقف اجرا شده با این سیستم علاوه بر داشتن مشخصات فنی یک دال بتنی با ضخامت از نظر وزنی و بارگذاری ، بسیار سبک تر از آن میباشد.

۱۰-به دلیل اجرای سقف بصورت وافل با وجود وزن کم ، دارای کمترین لرزش بوده که این امر ضمن افزایش ایمنی ، باعث پایین آوردن میزان انتقال صدا میشود. (به مراتب کمتر از دال های هم وزن میباشد.)

۱۱-با توجه به افزایش جان تیرچه در این سیستم ، تمامی تیرچه های دوبل حدف میشود که این امر باعث سبک سازی و کاهش هزینه های سازه میگردد.

۱۲-با توجه به قرارگیری میلگردها داخل بتن با پوشش مناسب ، بین سقف های رایج از بیشترین میزان ایمنی به حریق و خوردگی ، برخوردار است.

۱۳-غیرماندگار بودن قالب ها و امکان استفاده بیش از ۷۰ بار در پروژه باعث کاهش قابل توجه در هزینه ها می گردد.

۱۴-با استفاده از این سیستم از اجرای دال کوبی و هزینه های اجرای آن اعم از دستمزد و

خرید تخته های پلی وود جلوگیری می شود.

۱۵-زیرسازی این سقف مشابه سقف های تیرچه بلوک است.

۱۶-با توجه به مجوف بودن سقف و اکسپوز بودن سطح بتن ، پس از باز کردن قالب ها در مشاعات و پارکینگ ها ، هزینه های اجرای سقف کاذب حذف میگردد.

۱۷-با توجه به امکان عبور تاسیسات از زیر سقف ، ضخامت کف سازی به حداقل می رسد که این امر باعث سبک سازی سازه و کاهش هزینه ها می گردد.

جدول مصالح مصرفی

برای دانلود اینجا کلیک کنید.


مشخصات فنی و دیتایل ها

keyboard_arrow_up